Wanneer je vanuit een ander land naar Nederland komt is alles nieuw. De reden waarom je in Nederland bent kan voor elke leerling verschillend zijn. Voor elke leerling is het spannend om naar een nieuwe school te gaan.
Naast het leren van de Nederlandse taal vinden wij het enorm belangrijk dat leerlingen zich binnen de school “thuis” voelen. Jezelf thuis voelen bedoelen we dan in de breedste zin van het woord, denk aan warmte, veiligheid, vriendschappen opbouwen en ervaringen delen met elkaar.
Hoe fijn is het om door de docenten gezien en geholpen te worden! Hoe fijn is het om nieuwe vrienden te maken!
Al onze leerlingen volgen in de onderbouw het vak Mens & Maatschappij. Binnen de EOA betekent dit dat je kennis maakt met Nederland en met de Nederlandse gewoontes en cultuur. We vieren bijvoorbeeld samen carnaval, we leren de verkeersregels en gaan in de herfst buiten wandelen.
In de klas horen we ook van elkaars culturele achtergrond. De verwondering over en weer is geweldig om mee te maken. Net zoals het begrip en enthousiasme naar elkaar om dit te delen
Na ongeveer twee jaar verlaten de meeste leerlingen de EOA. Je hebt dan een uitstroomadvies ontvangen voor het vervolg van je studie in Nederland. Samen met je ouders en met hulp van de mentor ga je een vervolgstap maken in Nederland.
Op onze locatie aan de Broodberglaan zitten de leerlingen die net in Nederland zijn komen wonen. Dit noemen we aanvangsgroepen en kunnen kinderen zijn van expats, kenniswerkers, maar ook vluchtelingen. We merken dat de kinderen die nieuw in Nederland zijn behoefte hebben aan sociale contacten. Mentoren en docenten werken hier tijdens de lessen aan, maar ook na schooltijd bieden wij de leerlingen een plek waar ze met elkaar kunnen optrekken, kunnen ontspannen, het wereldburgerschap kunnen ervaren en hun talenten kunnen ontdekken.
Ik ben elke keer weer enorm trots als ik door de school loop en de sfeer proef die we samen hebben gecreëerd en waarin de leerlingen zich op zijn of haar eigen tempo kunnen en mogen ontwikkelen.