Placeholder Picture
Actueel

"Waar gaan we heen?"

(05-11-2019)

Ellen Westerhout, dochter van oud rector van het Stedelijk College (1975-1997) Jan Westerhout, nam vrijdag 1 november jl. de koperen plaquette in ontvangst. De koperen plaquette met de tekst: “Waar gaan wij heen” en de handtekening van haar vader, werd tijdens de sloop van een deel van ons gebouw aan de Henegouwenlaan veilig gesteld. Ellen vertelde dat haar vader in zijn jaren als rector en vooral ook daarna tot aan zijn dood, enorm betrokken bleef bij onze school. Ontwikkelingen in het onderwijs hield hij bij. “Mijn vader stond altijd bij de ingang. Hij heette iedereen welkom met een ‘Goede morgen’ en de woorden zoals op de plaquette vermeld. Hij zag alles en dat betekende ook dat hij het zag wanneer je te laat was. Ook al ging het om 1 minuut...”

Ellen vertelt dat haar vader strikt was. Er was controle, ook omdat ze de dochter van de rector was en op ‘zijn school’ zat. Zowel vanuit docenten, die het wel eens nodig vonden om een update te geven over haar prestaties, als die ene keer (in 6 jaar) dat ze ziek naar huis was gegaan en de school belde. Daar was tijdens het avondeten wel de nodige discussie over. “Geloofde mijn vader niet dat ik ziek was?” Ellen herinnert zich dat ze ook altijd buiten schooltijd naar tandarts of huisarts moest.

Na de pedagogische academie wilde Ellen nog niet direct voor de klas staan. Ze ging op haar 19e, op advies van haar vader (hij zei ‘Kies een studie waarmee je ook in het buitenland je vleugels uit kan slaan”) naar de Horecaschool in Heerlen. Ze kon instromen in het 2e jaar. De Hogere Hotelschool in Den Haag was in die tijd niet mogelijk. Je ouders moesten een horeca achtergrond hebben.

De opleiding in Heerlen was totaal anders dan de pedagogische academie. “Heel erg schools en een mooi voorbeeld hiervan was de discussie over de kleur panty’s tijdens een praktische dag waarop we een horeca ervaring in de praktijk toepasten. Er kwamen hele bussen gasten om op onze locatie te eten. Wij bereidden alles voor. Helaas bleek ik vanwege de gemiste ‘panty discussie’, huidskleur te dragen in plaats van donkerblauw. Ik werd ter verantwoording geroepen. De docent was enorm boos en liet me 2,5 uur koper poetsen.

Bij mijn vader en dus in ons gezin, ging school altijd voor. Omdat mijn vader Franse en Duits les had gegeven, gingen we iedere keer steevast naar Frankrijk op vakantie. Hier kon hij zijn werk niet loslaten. Onze ‘tripjes’ naar de telefooncel, om te bellen en te vragen hoe het ging op school, waren onderdeel van de vakanties. Het liefst was mijn vader gestorven in het harnas. De laatste jaren onderhield hij nog altijd contact met oud collega’s en was hij lid van de senioren club.” Deze groep kwam en komt nog altijd bij elkaar. De school verzorgt de jaarlijkse lunch.

“Mooi was ook dat mijn vader oud collega’s, zijn vrienden, nog altijd handgeschreven kaartjes stuurde. Dat heeft hij zijn hele leven gedaan. Met een prachtig handschrift, want dat had hij.” De plaquette krijgt een mooie plek. Ellen: “En koper oppoetsen krijgt nu een hele andere lading. Ik zal het met plezier doen als eerbetoon aan mijn vader.”

 
[terug]
Locatie Oude Bossche Baan

Oude Bossche Baan 20
5624 AA  Eindhoven
telefoon: 040-264 53 64
oudebosschebaan@stedelijkcollege.nl

Locatie Henegouwenlaan

Henegouwenlaan 2
5628 WK  Eindhoven
telefoon: 040-264 57 77
henegouwenlaan@stedelijkcollege.nl