Placeholder Picture
Actueel

Peer2Peer-school

(27-03-2018)
Het Stedelijk College Eindhoven, locatie Oude Bossche Baan, is officieel de eerste Peer2Peer-school in het zuiden van Nederland. Op deze locatie is naast de vmbo-afdeling ook een EOA-afdeling (Eerste Opvang Anderstaligen) gevestigd. In hetzelfde gebouw zitten dus zowel leerlingen van het vmbo als EOA-leerlingen. Het Peer2Peer-traject is ingezet om deze twee groepen leerlingen nog meer te laten samenwerken en van elkaar te laten leren.

Het buddycafé
Peer2Peer is een project waarbij leerlingen van het vmbo zijn getraind om buddy te worden van een nieuwkomer, ook de nieuwkomers hebben een training gehad om buddy te worden. In een training van enkele dagdelen hebben ze aan allerlei vaardigheden en competenties gewerkt en vooral heel veel gelachen. Tijdens de laatste trainingsdag werden de leerlingen aan elkaar gekoppeld en vanaf dat moment werden ze P2P-buddy’s. De docenten die deelnemen aan dit project hebben ook een speciale training gevolgd om P2P-docent te worden.

Inmiddels zijn de buddy’s al enkele maanden maatjes en hebben ze allerlei dingen ondernomen. Ze kunnen kiezen om zelf activiteiten te bedenken of ze kunnen iedere week naar het buddycafé op het Stedelijk College, daar kunnen ze deelnemen aan activiteiten onder begeleiding van de P2P-docenten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen perenflapjes bakken, spelletjes doen, sporten, huiswerk maken of werken aan kunstprojecten. Naast het buddycafé zijn er intervisiebijeenkomsten voor de vmbo-groep en de nieuwkomersgroep.

P2P-school
Tijdens een bijeenkomst eind januari werd het officiële P2P-bord onthuld door Petra de Bruijn (lid College van Bestuur). Het project is pas begonnen en nu al een succes. Het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de leerlingen die meedoen is echt toegenomen en de sfeer in de groep is erg positief. Tijdens de officiële middag maakte een van de buddy’s zelfs de opmerking: ‘Dit vergeet ik mijn leven niet meer’.

Het Stedelijk College vindt het belangrijk dat leerlingen leren omgaan met culturele diversiteit en werken aan sociale competenties. De leerlingen konden zich opgeven om deel te nemen en uiteindelijk moest er zelfs geloot worden. Deze eerste groep leerlingen waren pioniers. In de toekomst zullen er meer leerlingen van het Stedelijk College de kans krijgen om buddy te worden. Deze pilot heeft aangetoond erg waardevol te zijn.

Stedelijk College TV maakte een reportage!

Peer2Peer_bewerkt


 
[terug]
Locatie Oude Bossche Baan

Oude Bossche Baan 20
5624 AA  Eindhoven
telefoon: 040-264 53 64
oudebosschebaan@stedelijkcollege.nl

Locatie Henegouwenlaan

Henegouwenlaan 2
5628 WK  Eindhoven
telefoon: 040-264 57 77
henegouwenlaan@stedelijkcollege.nl