Placeholder Picture
Actueel

Reis naar Bayeux

(20-09-2018)
Van 14 september tot en met 18 september hebben 28 leerlingen van onze school een reis gemaakt naar Bayeux en omgeving. Deze reis werd georganiseerd door de Stichting 18 September en stond geheel in het teken van (het herdenken van) de Tweede Wereldoorlog. In Frankrijk bezochten de leerlingen diverse plekken die belangrijk zijn geweest voor het verloop van de oorlog en dan met name de bevrijding (bijvoorbeeld de Pegasusbrug en de invasiestranden), maar ook plekken die de oorlog herdenken. Zo bezochten we in totaal drie oorlogsbegraafplaatsen: die van de Britten Amerikanen en Duitsers.

Vooral de laatste rustplaats van de Amerikaanse soldaten maakte indruk. Zodra je de begraafplaats opkomt wordt je overvallen door enorme aantallen kruizen. Niet minder imposant was de Duitse begraafplaats. Hoewel de oppervlakte van de begraafplaats bijna de helft van die van de Amerikanen is, liggen er meer dan het dubbele aantal soldaten begraven. 

Naast het bezoek aan diverse markante plaatsen en musea was er in de reis ook ruimte voor een officieel gedeelte. Op het stadhuis werden de leerlingen ontvangen door de burgermeester van Bayeux en werd de band tussen Bayeux en Eindhoven herdacht. Deze band is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstaan, omdat men ervan uitging dat zowel Eindhoven als Bayeux als eerste steden in hun land bevrijd werden. Voor Bayeux was dat 6 juni 1944 en voor Eindhoven 18 september 1944.
En er waren nog meer ceremonies waar onze leerlingen een belangrijke rol in speelden.  Na een vlaggenmars door het centrum van Bayeux woonden de leerlingen de ontstekingsceremonie van de bevrijdingsvlam bij. De vlam is door een groep jeugdige wielrenners naar Eindhoven gebracht en het vuur is gebruikt voor het ontsteken van de bevrijdingsvlam op het stadhuisplein op 18 September.

Het zien van de plaatsen waar je normaal alleen van hoort tijdens de geschiedenislessen heeft een onvergetelijke indruk gemaakt. De waanzin van oorlog, maar ook de waarde van vrijheid en het belang van herdenken zijn elementen die de leerlingen dankzij deze reis hun hele leven bij zich zullen dragen. 


      IMG_2112_bewerkt  IMG_2030_bewerktBayeuxIMG_2230_bewerkt 
[terug]
Locatie Oude Bossche Baan

Oude Bossche Baan 20
5624 AA  Eindhoven
telefoon: 040-264 53 64
oudebosschebaan@stedelijkcollege.nl

Locatie Henegouwenlaan

Henegouwenlaan 2
5628 WK  Eindhoven
telefoon: 040-264 57 77
henegouwenlaan@stedelijkcollege.nl